Paj med varmrökt lax och sparris

En underbart god paj med varmrökt lax och sparris. Perfekt som festmat.

Kallrökt lax med sparrisRecept & beskrivning

1. Blanda de olika mjölsorterna samt margarinet i en matberedare.

2. Häll i vatten och blanda allt till en deg. Pressa ut degen i en form och låt den svalna.

3. Grädda pajdegen i 225 graders ugnsvärme i cirka 10 minuter.

4. Skär upp purjolök i fina bitar samt skär av den nedersta biten på sparrisen.

5. Fräs  sparris och purjolök i margarin. Salta och smaka av.

6. Lägg ut den frästa purjolöken på pajdegen och lägg sedan över lax.

7. Riv parmessanost med ett rivjärn.

8. Blanda parmesan, majonnäs, crème fraiche, dill, ägg, salt och peppar till en äggstanning.

9. Häll äggstanningen över laxen. Lägg sparrisen ovanpå.

10. Grädda pajen i 25–30 minuter. Servera med en sallad.



Recept - för en lyckad måltid -  för 4 personer

1 dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 g smör
200 g grön sparris
Fyllning 1 st purjolök
Salt
Margarin eller smör att steka i
300–400 g varmrökt lax
Äggstanning 100 g parmesanost
4 st ägg
2 dl majonnäs
1.5 dl finhackad dill
2 dl crème fraiche
Salt och peppar