Laxlasagne med bladspenat och räkor:

Lasagne med havsinfluenser i form av rökt lax och räkor, som komplementeras av fräsch bladspenat och en utsökt ostsås.

 

Beskrivning:

Efter att ha satt ugnen på 200°, smörjer du en ugnssäker form. Häll på lite sås, sen spenat, följt av lax som du har möjlighet att krydda med lite färska örter och nymald svartpeppar. Ovanpå laxen ska det sedan läggas ett lager lasagneplattor. Efter detta ska proceduren upprepas, det vill säga ett lager till i tur- och ordning av ostsås, spenat, lax och lasagneplattor. När detta är klart och ugnen uppvärmd ska lasagnen gräddas i ugnen i ca 30 minuter, täck av ett lager aluminiumfolie. Efter detta strör du på det sista av osten och sätter in den i ugnen ytterligare 10 minuter alternativt till osten fått önskad färg. Som en avslutande touch lägger du på lite skalade räkor och klippt färsk dill.

Ostsås:
Börja med att smälta smöret. Rör därefter ner mjöl under kraftig omrörning så att det inte bränner vid; något som är mycket viktigt. När detta är utfört håller du stegvis på mjölk och låter det koka upp. Se dock hela tiden till att eventuella klumpar är utvispade innan du häller på mer mjölk.
När såsen sen är slät och har rätt konsistens kryddar du med salt och vitpeppar, och vispar ner majoriteten av din rivna ost och fortsätter röra tills den är smält. Om det behövs kan du späda såsen med ännu mer mjölk.

Antal portioner: 2

Ingredienser:
1/2 paket lasagneplattor
1 l färsk bladspenat  alternativt
250g fryst bladspenat
100g skivad rökt lax
1/2 l mjölk
1,5-2 msk mjöl
25g smör
1 dl riven ost
salt
vitpeppar
svartpeppar
färska örter
dill
räkor