Vill du prova något nytt till årets julbord? Då kanske en variant av julklassikern Janssons Frestelse, där ansjovis ersätts med gravad lax, är något för dig.

Detta behöver du:
(8 portioner)

Gravad lax - 250 g
Potatis - 2 kg
Purjolök - 2 st
Ströbröd - 2 msk
Vispgrädde - 2 dl
Smör - 15 g
Dill Hackad 4 msk
Salt - 1 tsk

Tillaga så här:

  1. Värm upp ugnen till 200 grader.
  2. Skala potatisen och strimla både den och purjolöken. Hacka den gravade laxen grovt.
  3. Fräs purjolöken lite lätt i en stekpanna med det smälta matfettet.
  4. Förbered en stor ugnssäker form genom att smörja den. Blanda ner potatis, lax, lök, dill och salt i formen.
  5. Därefter tillsätter du vispgrädden och smular över med ströbröd.
  6. Den förberedda frestelsen ska sedan in i ugnen där den ska stå ca 40-45 min.
  7. Låt din Janssons kylas ner något innan den serveras.
  8. Smaklig måltid och god jul!