Genom att ersätta kyckling med varmrökt lax sätter du en ny spinn på den klassiska cobbsalladen. Resultatet är en mycket god, lättlagad och innovativ måltid för familj och vänner.

Detta behöver du:
(8 portioner)

Varmrökt lax Flagad i lagom stora bitar med gaffel ~ 300g
Bacon ca 10 skivor ~ 250g
Kärnmjölk - ~ 2 dl
Majonnäs - 1 - 1,5 dl
Schalottenlök Hackad, medelstora 2 st
Färsk dill Hackad 3 tsk
Färsk citronjuice - 1 tsk
Huvudsallat Bladen rivna i 3-4 delar 1 st
Ägg Hårdkokta 4-5 st
Avocado Urkärnad, skalad och skivad i tärningar 1 st
(Plommontomater) Vid önskemål -
Salt - 0,5 tsk
Peppar - -

Tillaga så här:

  1. Börja med hacka schalottenlöken och dillen. Pressa även citronjuicen i en kopp el.dyl.
  2. Vispa samman kärnmjölk, majonnäs, den skivade schalottenlöken och dillen, citronjuice och salt i en skål tills det är väl blandat. Krydda med peppar efter behag. Täck över och låt stå i kylen tills det kallnar, vilket vanligen tar runt 30 min.
  3. Lägg baconet i ett lager och stek i en stor stekpanna med matfett på medelvärme. Vänd baconen med jämna mellanrum och låt stå tills de är krispiga, vilket borde ta knappt 10 minuter. Låt fettet rinna av genom att lägga baconen på ett fat eller tallrik med hushållspapper. När baconen kallnat, riv dem in i bitar av önskad storlek för måltiden.
  4. Låt äggen koka tills de blir hårdkokta och låt dem därefter kallna. Skiva dem sedan i halvor tre gånger, så att varje bit är ~1/8 ägg.
  5. Flaga den varmrökta laxen i bitar av önskad storlek för måltiden. Rensa & skala avocadon, vartefter du skivar den i tärningar.
  6. Placera salladen fint på en stor tallrik eller fat. Toppa med bacon, ägg, lax och avocado. Häll på cirka halva dressingen. Krydda salladen med peppar och servera med den återstående dressingen vid sidan av.